Hamileler Oruç Tutabilir Mi? ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

20 Mayıs 2020 Çarşamba



Zorlayıcı hava sıcaklıkları ve hamilelikte yaşanan bazı durumlar oruç tutmayı biraz zorlaştırmaktadır. Fakat bu şartlara rağmen orucunu tutmak isteyen hamilelerin kafasındaki "Oruç Tutabilir Miyim?" sorusunu cevaplıyoruz.

Hamile veya emziren kadınların kafasında oruç tutmakla ilgili birçok soru işaretleri belirmekte. Diyanet İşleri Başkanlığı gelen sorular neticesinde bir açıklık getirmek için şöyle bir açıklama yaptı: “Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler.” (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Tabi önemli bir detayı da atlamamak gerekiyor... Doktorunuza danışıp herhangi bir tehlike faktörü oluşmaması için bilgi almanız da gerekiyor. Diyanet, gebelik durumunun veya bebek emzirme halinin Ramazan orucunu tutmamak için mücbir ve geçerli bir sebep olduğunu belirtiyor.

Hamilelerin kendisi dayanabilecek ve çocuğunun da bu durumdan herhangi bir şekilde etkilenmeyecek olması halinde, tabi uzman hekim kontrolünde oruç tutmalarının uygun olduğu belirtiliyor. “Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur.Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).”

Diyanet İşleri Başkanlığı, hamilelik ve çocuk emzirme gibi mücbir sebeplerle oruç tutamayan kadınların oruçlarını tutamaması halinde şartların elverişli olduğu zamanlarda kaza edebileceği bilgisini veriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ