Bebeklerde Yaz İshali Korkutuyor ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

5 Nisan 2015 Pazar

İshal dışkının sulu olması ve sayıca artmasıdır. İlaçlar, yiyecekler, çok fazla meyve suyu içmek ve besin alerjileri ishale neden olabileceği gibi çocuklarda en çok neden mikroplardır.Yaz Aylarında Sebep VirüslerÖzellikle yaz aylarında genelde ishallere virüslerin neden olduğunu söyleyen Pediatri Uzmanı Dr. Özlem Ekiz Yörükalp, iyi yıkanmamışsebzeve meyvelerden, sağlıklı olmayan yiyecek ve içeceklerden, kirli içme sular ve kirli ellerden virüs bulaşıp ishale neden olabileceğini söylüyor.Virüs İki Gün İçinde Kendini GösterirMikrobun vücuda girdikten 4-48 saat sonra belirtilerini göstermeye başladığını kaydeden Dr. Özlem Ekiz Yörükalp, “Dışkı su gibi olabilir ya da yumUşak kıvamda, içinde kan ya da sümük olabilir. İshalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, ateş görülebilir.” diyor ve devam ediyor.

bebek-ishal


Kaybedilen Sıvı Yerine Konulmalı

İshalde dikkat edilecek en önemli konu bedenin sıvı dengesidir. Vücuttan kaybolan sıvının yerine konması gerekir. Vücuttan sıvı kaybı (dehidratasyon) belirtileri halsizlik, dilde kuruma, göz kürelerinde çökme, gözyaşının ve idrarın azalmasıdır.Su Kaybını Önlemek içinSu kaybını engellemek için bol sıvı (su, ayran, sulu gıdalar) verilmelidir. Ayrıca sıvı kaybı ile birlikte tuzda kaybedildiği için kusması olmayan çocuklarda ağızdan tuz içeriği dengelenmiş özel sıvılar (oral rehidratasyon sıvısı) hekim tavsiyesi ile kullanmak mümkün.

Kusması olan çocuklarda sıvı kaybı sağlık kuruluşlarında damardan sıvı vererek karşılanabilir.DiyetKısıtlaması Yokturİshallerde ciddi bir diyet kısıtlamasına gerek olmadığı halde ekmek, tost, pirinç pilavı ya da çorbası, patates, elma, muz, havuç, yoğurt gibi dışkıyı daha katılaştıracak besinler tercih edilebilir. Özellikle yoğurt içinde faydalı bakterilerde olduğu içinishalzamanlarınde iyi bir besindir. İnek sütü ishal zamanlarınde iyi sindirilemeyip, gaz ve ishalde artışa neden olabilir. Onun yerine ayran tercih edilebilir.

Mutlaka Doktora Başvurun!

- Çocukta ishal birkaç günden çok sürerse
- Ciddi susuzluk belirtileri olmuşsa
- Çocuk çok halsizse
- Dil kupkuruysa ve son 6 saatte idrar yapmamışsa
- Dışkıda kan ya da sümük varsa, kesinlikle bir sağlık kuruluşuna müracaatlması gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ