Çocuk Gelinlere "HAYIR!" Diyoruz ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

18 Aralık 2015 Cuma

Kadın ve Gençlik Platformu Derneği'nin nun düzenlediği geliri "Çocuk Gelinler" yararı için kullanılmak üzere 2015'e Veda Müzikli Çay Partisi etkinliği düzenlendi.

 Kadın ve Gençlik Platformu Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay kurulan derneklerin öncelikle toplum yararını gözetmeleri gerektiği hakkında konuştu. Akbay, kadın örgütleri ile el ele vererek, çocuk yaşta gelin edilmeyle ilgili hep beraber mücadele ettiklerini belirterek, şunları söyledi:


"Bir geleneği, bir alışkanlığı değiştirmek kolay bir olay değil. Ancak neresinden başlarsak yararlı olacağına inanıyoruz. Nasıl olsa bu böyle devam ediyor diyemeyiz. Biz kadınların toplumda daha iyi statüye gelmesi, ayakları üzerinde durması ve yavrularımızın çocuk yaşta evlenmemesi için çaba gösteriyoruz. Şiddete karşıyız. Elimizden geldiği kadar bu doğrultuda çalışacağız ve vizyonu aynı olan derneklerle işbirliği yapacağız.18 yaşını doldurmadan evlendirilmiş kız çocuklar ‘çocuk gelin’dir. Bu sorunu ‘çocuk evlilikleri’, ‘küçük yaşta evlendirmeler’, ‘erken evlilikler’, ‘zorunlu evlilikler’ gibi farklı kavramlarla görünür kılmak istiyoruz." Milli eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek, gerekirse çocuk gelinlerin olduğu bölgeye giderek incelemede bulunabileceklerini de ifade eden Prof. Dr. Akbay, sözlerini şöyle tamamladı: "Çocuk gelinlerin sayısının ifade edildiğinden çok daha fazla olduğuna inanıyoruz. Biz gerekirse yerinde araştırma yapıp, geri dönüşümlerle bir şekilde yeniden gündeme getirmek ve farkındalar farkındalık yaratmaya çalışmak istiyoruz. Konunun üzerinde duruyor ve çok önem veriyoruz. Kadın derneklerinin bu soruna çözüm bulmak için çok çalışması lazım. Biz bu konuda varız diyoruz".

Dernek olarak yaptıkları araştırmaya göre, Türkiye’de her 3 gelinden birinin çocuk yaşta evlendiğini bildirdiler, "Sadece kadınlar değil nüfusun yüzde 28’i çocuk yaşta evleniyor. Araştırmada UNICEF raporlarına göre dünya genelinde de 25-49 yaşları arasında 400 milyon kadının, çocuk yaşta evlendirildiğini ortaya koyuyor" açıklamasını yaptılar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ