Bebeğinizi Kışın Bu Tehlikelerden Koruyun ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

6 Ekim 2015 Salı

Kis aylarinda çocugu nasil giydirmeli?
Soguk hava birlikteinde bir dizi problemle geldigi için anneler kis aylarini pek sevmezler. Çocuklar için yagmur ve kar yeni oyun araçlari demek olsa da, anneler “hasta olur” endisesi ile bu araçlardan hoslanmazlar. Ayrica hafif, hareketi sinirlamayan yazlik giysilerden sonra kalin üst üste giyilen giysiler, sapkalar, atkilar çocuk tarafindan oyun oynamayi zorlastiran seyler olarak algilanir. Özellikle de sokaga çikarken anne ile çocuk arasinda ufak çapta giysi savkatiyenri yasanir. Çocugunuzu soguktan koruyup, olasi hastaliklari mümkün oldugunca engellemek ve ayni zamanda giyim problemlerini oyuna dönüstürebilmek için birkaç önemli ayrintiya dikkat etmeniz gerekiyor.

Sokaga çikarken nasil giyinmeli? 
Elbette Aralik ayi çocukla disarida uzun gezintiler yapmak için makul bir ay degildir. Ama alisverise çikarken ya da ise giderken çocugunuzu yuvaya birakmak için kisa süreli de olsa sogukta dolasmaniz gerekebilir. Bu gibi alanlarda alacaginiz ufak önlemler çocugunuzun soguktan zarar görmesini engelleyecektir.



Çocugunuzu “sogan sistemi” ne göre giydirin
Çocugu kis aylarinda nasil giydirmeli ki, hem soguktan etkilenmesin ve üsümesin. Hem de normal vücut etkinliklerini yaparken terlemesin. Bu hususta uzmanlarin annelere tavsiye ettigi; sogan sistemi. Yani çocugu kat kat giydirmek. Tek kat çok kalin bir giysi yerine daha ince bir yapida birkaç kat giysi soguk havaya karsi daha iyi bir yalitkanlik saglarken, gerektiginde de çikarilarak çocugun vücut isisinin asiri artmasi engellenir.

Örnek bir giydirme şekli olarak su tavsiyelebilir; en alta uzun termal bir iç çamasir, ardindan bogazli ya da dik yakali bir kazak (bu kazak çocugun paltosunu önü açildiginda bile boynunu sicak tutacaktir.) bunun üstüne bir süeter, kalin bir pantolon ve palto. Özellikle karda oynamayi seven çocuklar için en uygun bir formül. Burada dikkat edilmesi gereken bazi çocuklarin yün ve aynısı maddelere karsi asiri titiz oldugudur. Yün isiticidir ancak titiz ciltleri tahris edebilir. Bunun için çocugun cildine dogrudan temas eden kiyafetlerin %100 pamuklu olmasina özen gösterin.

Vücut isisi en fazla bastan kaybediliyor
Disarida hava sicakligi eksili derecelere yaklasiyorsa çocugunuz için gerekli olan kiyafetlerin basinda bir sapka gelmelidir. Çünkü vücut isisinin çok büyük bir bölümü çiplak bas yoluyla kaybedilir. Ayrica boyun bölgesi de önemli bir isi yitirme alanidir. Soguk hava ve sert rüzgara maruz kalan çocuklarin yanaklari, burunlari, kulaklari ilk üsüyen ve donma tehlinete karsi en duyarli olan bölgeler arasindadir. Bu yüzden bir sapka çocugu soguga karsi koruyacak önemli bir giysidir. Çocuklar sapka giymeye çogunlukla direnç gösterirler. Bu yüzden onu rahatsiz etmeyecek bir sapka seçmeye özen gösterin. Hatta disarida çikarken siz de bir sapka giyerseniz, çocugunuzu sapka giyme konusu ile ilgili daha rahat ikna edebilirsiniz. Basi, boynu, kulaklari ve yüzün bir kismini kaplayan çocuklar için özel tasarım edilen sapkalar, sizi ayrica bir kulaklik ve atki takmak külfetinden ve savasindan kurtaracaktir. Böyle modelleri çoğu çocuk giyim magazasinda bulabilirsiniz. Yine de çok rüzgarli havalarda çocugunuzu fazla disarida birakmamaya ve rüzgarin dogrudan yüzüne çarpmamasina dikkat etmelisiniz.

Ayaklarini sicak tutun
Soguk ve islanmis ayaklar yalnızca çocugu rahatsiz etmekle kalmaz, basitlikla donma tehlikesi de yaratabilir. Özellikle karda yürüyen ve oynayan çocuklar için. Bu yüzden ayakkabi ve çorap tercihine dikkat edin. Yalitkan botlar soguk havalar için İdeal olanlaridir. Su geçirmeyen, dikissiz ve ayaga tam oturan ayakkabilari seçin. Ayrica çocugun ayagini botun içinde rahatsiz edecek sekilde çok agir ve kalin çoraplardan kaçinin. Daha ince belki iki tane olarak giydirebileceginiz pamuklu, terletmeyen çoraplari tercih edin. Ayrica kalin çoraplar sebebiyle ayakkabi çocugun ayagini sikabilir. Ayakla ayakkabi arasinda bosluk kalmamasi korumayi da azaltacagindan ayakkabinin rahat giyildiginden emin olun. Gereginden çok genis ayakkabi da çorabin kayarak toplanmasina neden olacagindan ayakkabi seçimi önemlidir.

Ellere ve parmaklara dikkat! 
Minik bir el soguk havada donmaya en açik alanlarin basinda gelir. Özellikle bebekler için. Bu yüzden tek parmakli ya da normal bir eldiven, hatta kaybolmalara karsi birkaç çift eldiven çocugunuzun kislik gardrobunda kesinlikle yer almali. Daha büyük çocuklar için su geçirmeyen, yalitkan eldivenler tercih edilmelidir. Hareketi önlemeyen, daha az kaba, hayvan modelli eldivenler çocuklar tarafindan daha fazla kabul görmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ