Çocuklarda Alerjiye ve Alerjik Etmenlere Dikkat !
Besin alerjisi, halkımız, hatta hekimlerimiz tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bir besin maddesine bağlı olarak gelişen birçok normal dışı tepki, besin alerjisi diye isimlendirilir. Mesela, çikolataya bağlı olarak gelişen migren tipi baş ağrıları, laktaz enzimi eksikliği olanlarda süt içilmesiyle ortaya çıkan şişkinlik ve ishaller, herhangi bir besinin çok fazla yenmesine bağlı kusmalar veya bozulmuş besinlerle oluşan zehirlenmelerin hiç biri besin alerjisi değildir.Gerçek besin alerjisi, bedeninde o besine karşı IgE sınıfından antikorlar oluşmuş olan kişilerde görülen tepkilardır. Besin alerjisi ufak çocukların yüzde 5 kadarında görülürken, yetişkinlerdeki görülme sıklığı yüzde 1’den de azdır.
BESİN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Besin alerjisinin belirtileri çok parametredir. Hedef organ yalnızca deri, sindirim ya da solunum sistemi olabilir, ama çoğu zaman çok sayıda sistem olaya katılır. Sadece ağız mukozasını ilgilendiren lokal belirtilerden, bedenin bütününü ilgilendiren ve ölüme kadar gidebilen anaflaksiye kadar çok farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Aynı besin maddesi, farklı kişilerde farklı belirtilere neden olabilir, aynı kişide değişik zaman farklı tepkilar meydana gelebilir.
Belirtiler genelde, besinin yenmesinden sonraki anlar ya da saatler içinde ortaya çıkar. Hatta, çok duyarlı olan kişilerde yiyeceğin ellenmesi ya da koklanması bile alerjik bir tepkia neden olabilir.
Küçük çocuklarda daha fazla hayvan kaynaklı, 6 yaşından büyük çocuk ve yetişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır.
DERİ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Besinlerin yenmesi ya da onlara temas edilmesiyle oluşan akut ürtiker ve anjioödem sık rastlanan durumlardır. Bu tabloların teşhisi de genelde çok basittir, zira belirtiler o besinin yenmesinden ya da temastan hemen sonra ortaya çıkar. Buna karşılık, yiyeceklere bağlı süreğen ürtiker ve anjioödeme ise son derece nadir rastlanılır.
Besin alerjisinin egzama oluşumunda da rolü vardır. Çeşitli araştırmalarda egzamalı çocukların 1/3’ünde besin alerjisi olduğu belirlenmiştir. En çok suçlanan besin yumurtadır.
SİNDİRİM SİSTEMİ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Besin alerjisinin mide-barsak sistemi belirtileri bulantı, kusma, kramp biçiminde karın ağrıları, ishal, karında şişkinlik ve gazdır.
Besinin yenmesinden sonra ilk olarak ağız-boğaz semptomları ortaya çıkar. Taze meyve ve sebze yenilmesinden sonra gelişen belirtiler yalnızca ağızda olabilir.
SOLUNUM SİSTEMİ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Besin alerjisine bağlı solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha seyrekdir ve astım krizi ya da alerjik nezle biçiminde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile beraberdir.
Solunum ile ilgili tepkilardan en fazla sorumlu olduğu bilinen besinler yumurta, süt, soya, balık, deniz kabukluları ve fındıktır.
Monosodyum glutamat, sülfitler, aspartam gibi bazı besin katkı maddeleri de solunum sistemi belirtilerine neden olabilirler, ama bunların görülme sıklığının sanılandan düşük (yüzde 5’ den az) olduğu belirlenmiştir.
Besin alerjisine bağlı semptomlar her zaman aynı klinik tabloya neden olmaz.
Alerjiye yol açan besin sık yenmiyorsa, belirtiler ani olarak ortaya çıkar ve bazı hastalarda anaflaksi de gelişebilir. Besin sürekli olarak tüketiliyorsa, daha fazla süreğen egzama ya da süreğen astım gibi akut olmayan semptomlar görülür.
0 yorum:
Yorum Gönder