Bebeğinizin 9.Ayında Gelişimi ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

8 Ocak 2015 Perşembe

Bebeğinizin 9.Ayında Gelişimi

Bebeklerin oyun oynarken bazı heceler söylemesi, onun konuşma hevesini gösterir. Örneğin şişeye “şi” der ve şimdilik bu onun için yeterli olacaktır. Önünüzdeki 2-3 ay boyunca bu heceler artar yalnız çocuk 18 aylıktan ya da 2 yaşından önce konuşmaz. Daha da önemli olan, ona ifade ettiğiniz her şeyi anlıyor olmasıdır. Onunla sıklıkla konuşun -ona ne yaptığınızı anlatın ya da bazı nesnelerin adlarını söyleyin- çok kısa bir zaman sonra “anne”,”baba” ya da “baş-baş” gibi kelimeleri anlayabilecektir. Bebek ilaveten “dur” ya da “baş baş yap” gibi küçük tefek talimatları da artık anlar. Bebeğiniz artık nesnelerin ona görünmedikleri zaman da var olduklarını- diğer bir deyişle odadan ya da evden çıktığınızda da var olduğunuzu – kavramıştır.

Oyuncakları saklama oyunu bu gerçeği algılamasına yardım eder. Bu yaştaki bebekler aile üyeleriyle ve diğerleriyle bu kolay oyunu oynamaya bayılır. Büyük kardeşler, tıpkı erişkinler gibi oyuncağın nasıl kullanıldığını anlamalarına yardım ederlar. Ancak bunun yanı sıra bebeğin bunu kendiliğinden öğrenmesini de engelleyebilirler. Evde büyük bir kardeş olsa dahi, bebek bu dönemde anne ve babasını yanısıra ister. Her ne kadar bu yeni özgürlük onu mutlu etse de zamanının çoğunda sizinle oynamak ister. Tüm gün çalışan ebeveynler eve dönüşlerinde bebeğe hem güven, hem de yenilik duygusu getirirler. Bebeğin kazandığı bağımsızlığın en büyük göstergesi memeden ya da biberondan kopma eğilimidir. Ancak gelecek ay bu eğilimin değişmesi muhtemeldir. Bu arzu hemen hemen bir yaşında yeniden ortaya çıkar.

9aylikbebek


Bebeğin biberon ya da meme emmeyi bırakmaya hazır olup olmadığını çocuk hekiminizle konuşun. Eğer meme veriyorsanız, 9. ayda memeye karşı talebi azalabilir. Ancak yine de emzirmenin verdiği yakınlık duygusunu ister. Sık sık kucağınızda emme pozisyonuna girmek isteyecektir ve bu talebi geri çevrilmemelidir.


Eğer bebek bu süre içinde biberona karşı arzusizse, bardağa geçmeyi deneyebilirsiniz. Ancak yine de bebeği biberonundan çok erken ayırmayın, biberonu ikinci yaşına kadar kullanabilir. Eninde sonunda sıkılacaktır. Ancak unutmayın ki biberonu kendiliğinden kullanabilen bebek emmeyi bırakmada daha fazla zorlanır. Bu ay hız meraklısı yaramazın daha da hareketleneceğini göreceksiniz. Muhtemelen deneme-yanılma yolu ile kendiliğinden oturma pozisyonunu bulmuştur. Bundan sonra zamanının çoğunu emekleme ve oturmayı denemekle geçirir. Bu ay sonunda bebeklerin çoğu ayakta desteksiz durabilir.

Hareketli bir bebek ayakta dururken bir yandan da elindeki bir oyuncak ile oynayabilir. Bir çoğu elini kanape ya da sehpaya dayayarak küçük küçük dolanmaya başlar. Daha ustalaştığında bir mobilyadan diğerine önce ellerini uzatarak geçmeye çalışacaktır. Yürüteç kullanıyorsa, yürüteç üzerindeyken onu fazla yalnız bırakmayın ve etrafında tehlikeli objeler olmadığından emin olun. Yürüteçteki bir bebeğin yaramazlık yapmak için iki elini birden kullanabilir, yalnız kendi başına duran bir bebek, bir eli ile dayandığından yalnızca tek eliyle ortalığı karıştırabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ