Bebeklerde Sık Görülen Beslenme Problemleri ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

1 Ocak 2015 Perşembe

Bebeklere katı gıdaları vermeye başlandığında bunları ilk zamanlar reddetmesi doğaldır. Yeni gıdaları bebeğin kabul etmesi konusunda yardımcı olmak için minik parçalarla başlamak gerekir. Azar azar bebeğe vermekte fayda vardır. Ayrıca birbirine benzer gıdaları vermek de işe yarayabilir. Örneğin püre yapılmış havucu beğenen bebek, püre yapılmış tatlı patatesten de hoşlanabilir. Yeni gıdaları bebeğe verirken asla çok ısrarcı olunmamalı fakat kararlı olmalıdır. Bebek bir gıdayı reddediyorsa çok ısrar etmeden bir başka gıdayı denemelidir. Yerken çok dağıtmak Bebekler genelde yemek yerken çok pasaklı ve dağınık olurlar. Bir anda yerler ve masa yemek parçalarıyla dolar. Fakat bunu kötüye yormamak gerekir. Bu iyiye işarettir. Bebeğin bağımsızlaşmaya başladığını gösterir. Özellkle 9. aydan itibaren bebekler yemek konusunda daha kontrol sahibi olmak isterler. Kendi kendilerine yemekten hoşlanırlar. Bebek zamanla elbette ki yemek yeme kuralları ve masa adabını öğrenecektir. Fakat şu zamanlarda bu konuyu bebeğin bir öğrenme, büyüme ve kendine güven süreci olarak algılamak gerekir.

Bebek Beslenmesi
Bebek Beslenmesi


Ebeveynler de bunu destekleyici bir tutum takınmalıdır. Yediğini tükürme ve kusma Özellikle yeni doğan bebeklerin yediklerinin bir bölümünü tükürmeleri normaldir. Bebeklerin sindirim sistemleri henüz çok gelişmiş değildir. Halen gelişim aşamasındadır. Bebeklerde reflü sorunu da olabilir. Bu konuda yardmcı olmak için bebeğe yemek yediriken oldukça yavaş yedirmeli ve her beslenmede az az yedirmelidir. Bebeği yatar vaziyette yedirmemeli ve dik tutmalıdır. Bebekteki reflü sorunu hemen hemen 12 – 14 aylık olduklarında tedavi gerektirmeden çözülür. Yemeyi reddetme Bebeğe yemek verildiğinde kafasını diğer yana çevirerek yemek istemediğini anlatır. Bunun birçok sebebi olabilir. Yorgunluk, hastalık, halen tok olması gibi nedenler bebeğin yemeyi reddetmesinin sebepleri olabilir. Bu durumda bebeği çok fazla zorlamadan yedirmek gerekir. Eğer bebek yemek yemeyi sık sık reddediyorsa ve ebeveynlerin bebeğin hasta olması konusunda şüpheleri varsa bir hekime göstermek faydalı olur. Çünkü yemek yemeyi reddeden bebekte bu sefer beslenme yetersizlikleri görülecektir. Beslenme yetersizlikleri de bebeğin gelişimini olumsuz etkileyecektir. Yemek seçen bebekler Kimi bebekler yemek konusunda çok seçici olurlar.

Her yemeği yemek istemezler. Eğer bebek yemek seçme konsuunda aynı tutumunu devam ettiriyorsa bu durum muhtemelen sonra da devam edecektir. Bebeklerin yemek seçmesi konusunda bir çok neden olabilir. Kendilerini iyi hissetmedikleri zamanlarda ( diş çıkarma ) oldukça seçici olabilirler ve tanıdık olmayan tatları reddederler. Kendilerine tanıdık gelen ve rahatlatan yiyecekleri tercih ederler. Kimi zaman ise bebek henüz yeni bir gıdayı denemek için kendini hazır hissetmiyor olabilir ve yemeyi reddeder. Bazen de bebek iştahsız olduğu için yemeyi reddediyordur. Bebeğe sağlıksız ve iştahını kesen besinler vermemek gerekir. Sağlıklı besinleri tercih etmelidir. Bebeğin iyice acıktığı zamanı beklemelidir. Besin alerjisi ve süt alerjisi Bebeklerin %8 inde besin alerjisi görülebilmektedir. Besin alerjisinin belirtileri döküntüler, kızarıklık, ishal, kusma, gaz sancısı en yaygın belirtilerdir. Besin alerjileri içinde en yaygın olanlardan birisi de süt alerjisidir. Süt alerjisinde bebekte gaz, şişkinlik, karın ağrısı gibi belirtiler görülür. Besin alerjisine karşı bebekte hangi besinin alerjiye yol aştığını net olarak bulmak için hekime danışmak gerekir. Hekim bebekte alerjiye yol açan besini test ederek bulacaktır. Bebeğe daha güvenli besinler vermek gerekecektir. Kolik Bebekteki bir kolik sorunu bebekte iştah sorununa yol açabilir. Kolik bebeğin bir seferde saatlerce ağlamasıdır. Kolik bebeğin yeme düzeni ve dolayısıyla iştahını da etkileyebilir.

Yemek yiyecek olan çocuğun sakinleşmesi önemlidir. Sürekli ağlayan bebekte kusma, ishal, ateş, kilo kaybı, kakada kan ve mukus varsa hekime göstermek gerekecektir. Çünkü bu belirtiler kolik belirtileri değildir. İshal ve kabızlık İshal bebekte ciddi düzeyde sıvı yetersizliğine neden olabilir. İshalin belirtileri ağızda kuruluk, idrarda azalma, altını daha az ıslatma, gözyaşı olmadan ağlama, kilo kaybı, uyuklama, gözlerde çökmedir. Bu durumlarda hekimi aramak gerekir. Bebeklerde kabızlık sorunu da görülebilir. Kabızlık sorununda bebeğin bağırsak hareketlerinde azalma olur. Örneğin sadece anne sütüyle beslenen bebekler günde sadece 1 defa katı dışkısını yapar. Kakasını yaparken oldukça zorlanır. Kakada kan görünebilir. Bu durumda da bebeği öncelikle hekime göstermek gerekir. Daha büyük bebekler ve sağlıksız besinler Bu konuda problem bebeğin ebeveynlerinden kaynaklanmaktadır. Ebeveynler bebekler büyüdükçe onlara sağlıksız besinleri verme konusunda daha istekli olurlar. Tatlı, tuzlu ve yağlı besinlerle bebeğin sindirim sistemini olumsuz etkilerler. Yürümeye yeni başlayan bebeklerin sağlıksız yeme alışkanlıklarında ebeveynlerinin önemli bir rolü vardır. Bebeklere verilmemesi gereken besinler Kimi besinlerin bebekler için zararlı oldukları bilinmektedir. Özellikle inek sütü, bal, patlamış mısır, çiğ besinler, kuru üzüm gibi besinler bebekler için zararlı olabilir.

Daha fazlası için tıklayınız. http://www.bebeksayfasi.com/bebek

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ