Çocuk, dünyayı bin bir şekilde gözlemleyebilen bir aile bireyidir. Çocuklar için tek istedikleri olan oyuncaklar bazen yetmeyebilir. Anne-babaların tümü oyuncakların çocuklara yettiğini düşünür ve kendi kendisine oynayarak vakit geçirebileceğini düşünür. Fakat asıl durum böyle değildir. Çocuklar tabii ki oyun ve oyuncaklarıyla doyumsuz bir vakit geçirirler ama sevgi, şefkat isterler. Anne babasının da oyunlarında eşlik etmesini isterler. Siz de oyunlarında onları yalnız bırakmamalısınız. Kendi çocuğunuzu sizden daha fazla tanıyan yoktur. Çocuğunuzun gelişim evrelerini takip etmeli ve hangi yılda hangi zorluklarla karşılaşacak onları araştırıp bu gelişim evrelerinde onu bu tür zorluklardan yara almadan kurtarabilirsiniz.
Çocuğunuzun büyük bir birey gibi söz sahibi olmasına imkan tanımalısınız. Düşüncelerini ne kadar iyi dinlerseniz ileride iletişim kurma problemleri yaşaması o denli azalacaktır. İkili diyaloglar aile ilişkileri ve çocuk gelişiminde oldukça önemlidir.
Çocuğunuzu çalışmalarında ve başarılarında ödüllendirmelisiniz. Yaptığı çalışmalarını takdir ettiğinizde başka bir çalışmalara koyulmak için çok daha fazla heveslenecektir. Hatalarında ise sınırlarıyla orantılı bir bedel ödemelidir. Bu bir ceza değildir. Ödevini veya boya çalışmasını yapmadığı taktirde çikolata ödülünü kaybedeceği veya parkta oyun oynama ödülünü kaybedeceği söylenmelidir.
Çocuklarınızın arkadaş çevresi 3 yaşından sonra çocuğunuz için çok değerlenecektir. Çocuğunuzun arkadaş çevresini kötülememeli ve onlarla sorunlar karşısında eve çağırıp olayları değerlendirmelisiniz.
Çocuğunuza sorumluluklar verin. Sorumlulukların karşısında küçük başarıları tatmasına izin verin. "Hiçbir zaman onların yaptığından ne olacak" demeyin. Beraber ev işleri veya alışveriş yaparken küçük hanımefendilere veya beyefendilere de bazı görevler vererek iş bölümü yapabilir hatta çocuğunuz bundan zevk bile alabilir eğlenebilirler.
BilgiBebek Blog Yazarı Özgür BAY
Anasayfa
» aile
» aile bireyleri
» ailede bebek
» anne
» anne baba
» bilgibebek
» bilinçli aile
» çocuk psikolojisi
» çocuk ve aile
» çocuk ve anne baba
» ebeveynlik
» Bilinçli Anne Baba Olmak Sizin Elinizde
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder