Bebek Jimnastiği Nasıl ve Hangi Aylarda Yapılır? ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

6 Ocak 2015 Salı

3 VE 6 AY ARASI
4'üncü ayın başında normal karın üstü yatışı Dirseklerinden destek aldığına ve kalçasının yere değiyor olmasına dikkat edin. Kafa baldırlar havadadır. Bu dönemdeki bebeğiniz karın üstü yatmayı çok sever. Bebeğiniz önünüzde masada yatarken bacaklarını, vücudunuz onun uyluklarının arasına girene kadar açın. Bebeğinizin poposu ve uylukları sizin göğsünüzle zemine doğru hafifçe itilmelL. Ancak bebeğin baldırları tümüyle serbest, hareketli kalmalıdır.
  El-yüz oyunu
“El-yüz oyunu" başlıyor. Bebeğinizin elini açarak kendini yüzünü hissetmesini sağlayın. Egzersizi her iki tarafta yineleyin. “El-yüz oyunu' ile her iki tarafa kafa çevirme ve eli açma hareketini desteklemiş oluyorsunuz. Bebeğiniz kendi eliyle yüzünü keşfedecektir.


  Elleri açma oyunu
“El-yüz oyunu* ile bebeğinizin kafası yukarı kalkar ve elleri açılır. Ellerini, iyice açılana dek birbirine sürtün. Bebeğiniz bu oyun sırasında kafasını kendiliğinden kaldıracaktır ve bu sırada ense kaslarını kasacaktır.

Ayak jimnastiği
Topuk-ayak dış kenarı-başparmak tutuşuna dikkat ediniz. Hedefli ayak jimnastiğinde kalçanın yere değiyor olmasına ve açılmış uyluklara dikkat edin. Baldırlar yukarı bükülerek ayak tabanlarının birbirine değmesi sağlanır. Bu şekilde, bebeğinizin ayak oyuğunun oluşumunu destekliyor ve düz tabanlığın önüne geçiyorsunuz.



3 VE 6 AY ARASI KUCAK JİMNASTİĞİ
  El-ele oyunu
Eller açılır. Bebeğin kollannı dirseklerden tutun ve ellerini birbirine vurun. Bebeğin ellerini iyice açılana kadar birbirine sürtün. El ayalarını birbirine değdiğine dikkat edin.
  Ellerle bebek yüzünün oyunu
Her iki kol dirseklerden yukarı kaldırılır ve eller yüzünün üzerine getirilir. Her iki el açılır. Bebeğiniz elleriyle yüzünü hisseder ve algılar. Kendini algılamaya başlar.
  Ellerle anne yüzüne temas oyunu
Açılmış elleriyle bebek sizin yüzünüzü kavrar. Bebeğin kollarını yine dirsekler hizasında tutun ve bu kez açılmış olan elleri kendi yüzünüze değdirin. Çocuğun ellerini saçlarınızda, gözlerinizde, yanaklarınızda, burnunuz ve ağzınızda dolaştırın. Bebeğinizin sizin yüzünüzü “kavramaktan" zevk aklığını fark edeceksiniz. Siz de onun ellerini hissetmekten zevk alacaksınız.
  Kucakta ayak egzersizi
Topuk-Ayak dış kenarı-Baş parmak Tutuşu'na dikkat edin. Bebek ayak tabanlarını görecektir. Bu ayak alıştırmalarıyla daha sonra yürüme sırasında önem kazanacak olan ayak oyukluğunu güçlendireceksiniz. Ayrıca ileride ayakta durma ve yürüme sırasında yük binecek olan noktaları da güçlendirmiş olacaksınız.
  3'ÜNCÜ AYIN SONU, 4'ÜNCÜ AYIN BAŞINDA
Normal sırt üstü yatış ellerin ve ayakların tutma hareketlerine ve Cöz-El-Ağız-Eşgüdümü'ne dikkat edin. Vücut düz durmalı... Vücudun ortasında, burun-çene- göğüs-kemiği göbek ve apıştan geçen düz bir çizgi düşünün. Bundan sonraki egzersizlerde vücudun düz durmasına dikkat edin.
  El-ele oyunu
Eller oyun ister tarzda açılırlar. Vücudunuzu öne eğerek yaşa uygun bacak duruşunu otomatik olarak sağlarsınız. Uyluklar birbirinden açılmıştır ve ayaklar göğsünüze değer. Çocuğunuzun kollarını dirsekler hizasında tutun ve elleri birbirine yaklaştırın. Şimdi elleri iyice açılıncaya kadar birbirine sürtün.
  El-yüz oyunu
Bebeğin el ayası, yüzüne bakacak şekilde tutun. Oyun sırasında elin açıldığını göreceksiniz. Şimdi bebeğinizin elini tüm yüzü üzerinde gezdiriniz. Bu sırada el açılmalı». Bebek eli ile yüzünü hisseder. Bunu önce her elle ayrı ayrı, sonra iki elle beraber yapabilirsiniz.
Ayak-ağız oyunu
Bebeğin ayak başparmaklarını değişimli olarak ağzına uzatırsınız. Çocuğunuz 3-4 aylıkken kalça ve diz eklemlerini bükerek ayaklarını havada tutabilir. 8u sırada uyluklar birbirinden uzaklaşır, dizler dışarı bakar ve ayaklar birbirine değer. Bebeğinizin bacaklarının bu hareketliliğinin oyunla destekleyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz gözleri ve ağzı yardımıyla ayaklarını tanır.
  6-7 AY ARASI BEBEKLERİN KARIN ÜSTÜ JİMNASTİĞİ
 Normal karın üstü yatışı Kalça yerdeyken “el desteği" olmasına dikkat edin. Bu sayede, baş, göğüs, bazen karın ve baldırlar yerden kalkabilir, önceleri, 6'inci ve 7'inci aylarda çocuğun oturabileceğine ve sıkça oturulması gerektiğine inanılırdı. Bebeğiniz birkaç saniye oturmayı başarabilir ancak kendiliğinden oturma konumuna gelemez. Bu dururm anne baba tarafından göz önüne alınmalıdır. Bebeği vaktinden önce oturtmak hiçbir işe yaramadığı gibi omurgada duruş hatalarına yol açar. Bebeğiniz kendiliğinden oturana kadar bekleyin.
  Dirsek-bilek tutuşu
“Dirsek-bilek tutuşu" gerilmiş olan kolları güçlendiren bir harekettir. Kalça ve açılmış olan uyluklar zemine değmektedir. Şimdi ellerinizle, bebeğinizin kollarını açık durumda olan ellerinin üstüne doğru bastırınız. Böylelikle sırt ve kol gerilmesini desteklemiş olursunuz. Bebeğinizin ellerinin omuzlarının önünde açık durumda olmasına dikkat edin. Gövdeden yüklenme egzersizi El arabası ön alıştırması diye de adlandırılabilir. Resimdeki şekilde bebeğinizi tutun. Gövdeden gergin kollara binen yük kollan kuvvetlendirir. Bu sırada ağırlığı, baş parmağınızla bebeğin sırtını iterek arttırabilirsiniz. Bebeğinizin kollarına binen yük ne kadar ağırsa, o denli güçlü olarak elleriyle direnecek ve nihayet düşecektir. Bebeğin ellerinin açık olmasına dikkat edin.
Kendi vücuduyla yüklenme egzersizi
El arabası ön alıştırmasının devamı niteliğindedir. Şekilde görüldüğü gibi bebeğinizi kavrayıp yavaşça kaldırın. Bebeğiniz bu hareketle, daha sonraki yaşamında ayakta dururken gereksineceği tüm kaslarım çalıştırmaktadır. Bu egzersizlerde çocuk tüm vücudunu gerer. Kafasını kaldırır, kollarından destek alır, sırtını ve bacaklarını gerer.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ