Bebeğinizin cildinin yağ tabakası atıklarca karışır ve bebeğinizin cildi tahriş olur. Bunu engellemek için eskiden bebeğin altına atık emmesi için , kuru tutması için yaprak koyarlardı. Pişik, adı verilen mantarın neden olduğu bir sorundur. Bu mantar dışkı ve idrarın atıklarını çok sever. Bebeğinizin altını nemli ve ılık durumda yakaladığında çok sever ve hemen çoğalma yoluna başvurur. Kızarıklık ile kendisini belirginleştirir. Daha da ilerlediğinde kızarıklıklar artar ve su kabarcıkları ortaya çıkar. Pişik bulaşırsa kötüleştiğinde deri döküntüleri de ortaya çıkabilir. Bu deri döküntüleri bezin etrafına çıkabilir bulaşmayı arttırır. En çok görülme zamanı 9 -12 aylık bebeklerdir. Anüs üzerinde başlar, penis altı,kasık kıvrımları, testis torbası ve derisi, kızlarda da büyük dudakların üzerinde kızarıklık yapar. Pişik bölgesinde; batma, yanma, kaşınmaya neden olur. Bu da sürekli bir ağlama ve huzursuzluk sebebidir.
Bebeklerde Pişik |
BEBEKLERDE PİŞİK NEDENLERİ
1- Alt bezinin dezenfektesinde kullanılan deterjanlar ve başka diğer temizlik maddeleri ve ıslak mendil kullanılmasıdır. Parfüm ya da diğer kimyasalları bebeğin cildini tahriş edebilir.
2- Kötü bakım
3- Özellikle ishal dönemlerinde sık dışkı çıkması pişik olmasını kolaylaştırır. Aynı şekilde idrar yolu hastalıklarında da sık idrar çıkışı ve idrarın niteliği pişik oluşumunu hızlandırır.
4- Alt bezinin sık değiştirilmemesi bebeğin pişik olmasında etkendir.
5- Mantar enfeksiyonları; tahriş olan yerlerde nem ve atık yüzünden enfeksiyonlar ilerleyebilir.
6- Emzirme dönemi bitişi, anne sütünden ek gıdaya geçen bebeklerde de pişik görülebilir.
7- Bebeklerin diş çıkarma dönemi, antibiyotik kullanma dönemleri, egzama hastalığı, bebekte pişiği geliştiren ortamlardır.
8- Anne sütünden geçen bazı besinler (domates vb) pişiği daha da kötüleştirebilir.
9-Çinko eksikliği, bebeklerde pişiğe neden olabilir.
BEBEKLERDE PİŞİĞİ ENGELLEMENİN YOLLARI
1-Pişiği önlemenin temel kuralı bezin etrafını ve içini temiz, kuru ve serin tutmaktır. Bebek bezi sık sık değiştirilmeli ve bez değişimi sırasında havalandırılmalıdır.
2- Bebeğin kilosuna göre bebek bezi seçilmelidir.
3- Büyük tuvaletini yaptıktan sonra ılık suyla temizlenmelidir.
4- Bez temizliği yapılırken; ılık suya batırılmış pamuk idealdir. Sabun sık sık kullanılmamalıdır.
5- Bebeğe yeni bez bağlarken kuruluğundan emin olunuz.
6- Alt bezinin üzerine sentetik giysiler giydirilmemelidir.
7- Kumaş alt bezi kullanıyorsanız bu bezi yıkadıktan sonra kimyasal maddelerden ve mikroplardan temizlemek için en az 15 dakika kaynatılmalıdır.
8- Bebeği pişikten uzak tutmak istiyorsak annenin doğal besinlerle beslenmesi ve ilaçlarını hekim kontrolünde kullanması gerekmektedir.
9- Bebeğin bezini sık sık kontrol etmelisiniz. Kaka ve idrarına dikkat etmelisiniz. Normalde bebek idrarı renksiz, hafif sarı olur. Yeterli beslenmeyen bebeklerde, yeterli sıvı almayan bebek idrarı koyu sarı veya pembemsi şekildedir.