Hamilelikte Sağlıklı Beslenmek Çok Önemli ! ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

27 Kasım 2014 Perşembe

Hamilelik, kadınların hayatında büyük önem taşıyan bir dönemdir ve kadınların bu önemli dönemde doğru seçimler yapması çok önemlidir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri beslenmedir. Hamileliliğin dönemine, durumuna göre düzenli ve sağlıklı beslenmek, hamilelik döneminde sağlıklı bir sonuç almakta önemli etkenlerden biridir. Gebelik sırasında anneler, hem kendileri hem de bebekleri için yemek yiyor olurlar ama bu durum iki misli yemek yiyeceklerini değil, yediklerine iki misli dikkat edeceklerini göstermektedir.

Gebelikte Beslenme
Gebelikte Beslenme
Hamilelik öncesinden gelen, abur cubur düşkünlüğü, öğünlerde düzensizlik ya da iştah kapalılığı gibi sorunlar varsa, bu sorunların giderilmesi için derhal bir doktora başvurulmalıdır. Sağlıklı beslenme, hamileliliğin ileriki dönemlerinde değil, en başından itibaren dikkat edilmesi gereken bir konudur. Zira bebeğin yaşamsal organlarının çoğu, hamileliğin ilk haftalarında oluşmaya başlar. Bu sebeple kalsiyum, demir, folik asit gibi vitamin ve besinlere ihtiyaç duyulur. Hamilelikte dikkat edilecek birkaç basit beslenme kuralı mevcuttur;

• Çok miktarda meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecek tüketmek. 
• Yağsız protein ve düşük yağlı süt ürünleri tüketmek. 
• Yiyecekleri çeşitlendirmek. 
• Günde en az 3 öğün yemek.

 Bu basit kurallara uyarak hem bebeğin hem de annenin sağlıklı beslenmesi sağlanabilir. Gebelik sırasında birçok gıdanın tüketilmesi uygun olsa da, bazılarının yan etkileri sebebiyle sınırlanmasında ya da tüketilmemesinde yarar vardır. Bunlar arasında cıva oranı yüksek deniz ürünleri vardır. Deniz ürünlerinin birçoğu protein ve demir kaynağı olmasına rağmen, bazıları bebeğin gelişen sinir sistemine zarar verecek oranda cıva bulundurur. Bu yiyecekler kılıç balığı, uskumru, kiremit balığı gibi ürünlerdir. Ayrıca karides, somon balığı, mezgit gibi balıkları da çiğ ya da çok az pişmiş olarak tüketmek anne ve bebek için zararlı olacaktır. Sıklıkla meydana gelen gıda zehirlenmeleri de gebelerin dikkat etmeleri gereken bir husustur. Genelde et, tavuk ve yumurta ürünlerinin az veya yanlış pişirilmesi sonucu gelişen gıda zehirlenmeleri, gebelerin daha ağır etkilenebileceği ve hatta bebeği bile zehirleyebileceği için yüksek önem arz etmektedir. Fazla işlem görmüş et ürünleri de hamilelikte komplikasyonlara sebep olabilir.

Bu ürünler genelde sucuk, sosis ve salam gibi ürünlerdir. Bu ürünler, soğuk ortamlarda gelişen listeriyoz adı verilen ciddi bir hastalığa davetiye çıkarabilir. Ayrıca işlem gören bir çok gıda ürünü, hamilelikte fazla şişliğe sebep olacak sodyum da içerir. Bunlara ek olarak pastörize edilmemiş yiyecekler, yeterli derecede yıkanmamış ürünler hamilelerin dikkat etmesi gereken durumlardır. Hamile kadınların tahıllı yiyeceklerden alacakları folik asit, yapraklı yeşil sebzeler, kuru fasulye ve nohut gibi gıdalardan alacakları folat asit, süt ürünlerinden, kahvaltılık tahıllardan ve meyve sularından alacakları kalsiyum, balık ve yumurta gibi gıdalardan alacakları protein ve demir oldukça önemlidir. Gebelik sırasında doğal gıdalar oldukça önemlidir ama bunlara ek olarak takviye ilaçlar almak da sağlıklı bir gebelik için gereklidir. Özellikle kalsiyum, protein, demir içeren gıdaları tüketemeyen anne adayları, bu vitamin ve mineralleri takviye ilaçlar yardımıyla almalıdırlar.

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Diğer Yazılarımız

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ