Bebekler aileye sonradan katılan minik bireylerdir ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

19 Kasım 2014 Çarşamba


Bebekler daha doğmadan önce ailede farklılıklara sebebiyet veren yeni aile fertlerinden biridir. Bebeğin beklenişine daha az katkıda bulunan baba bebeğe biraz daha yabancıdır. Bu nedenle onu ve evde kurulan yeni düzeni daha güç kabullenir. İlk bebeğin gelişiyle genç babanın, karısının dikkatini toplayan tek odak olmaktan çıktığı kuşku götürmez. Aynı durum daha evvelden aileye katılmış olan abi yada ablaların durumları içinde geçerlidir.


bebekler
Minik Bebek


Evde bulunan abla ve ağabeyler için bu durum 2-5 yaşlarındaki çocuklarda merak, ilgi, kıskançlık, düşkırıklığı, hatta düşmanlık gibi karmaşık duygular ve çelişkiler yaratır. Evde bulunan diğer çocuk yada çocuklar için bu durum dışarı yansımasıyla tepkisel olarak dışarı yansır ve bebek hem merakla hemde kıskançlık gösterileri ile karşılanırlar. Çocuk yada çocuklar yeni bebeğin eve gelişiyle adeta küçülürler davranışları değişir. Mesela o zaman kadar temiz olan erkek çocuk yeniden altını kirletmeye başlar, yada parmak emmeleri yada bebekten sonra onun biberonunu kullanmak tepkileri gösterir, yemeğini tek başına yemekten vaz geçerek yardım istemek durumuna gelir.


Evde bulunan çocukları bebeğe ısındırmak ve kardeş kavramını geliştirmek gibi bir meşgale edilirler. Bu durumda yapılacak en kolay olan yollardan birisi onu konuya bebek bakımına katkı bulunmaya yönlendirmektir. Bu durum anne hayatında da değişiklikler getirir çünkü bebek eve geldiği ilk günden itibaren varlığını hissettirir, bütün alışkanlıkların önüne geçer. Anne yaşamının organizasyonunu yeni bebeğe göre ayarlamak zorundadır. Aynı şey babalar içinde geçerlidir.
Bebekler gelişimlerine anne ve babanın koyduğu kurallar ile hazırlanmaya başlarken aynı zamanda onların hayatlarında yaptıkları değişikliklerin farkında değildirler. Ama beslenme, giydirilmeleri ve sıhhat olarak hassas olmaları ve bütün bu ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir. Temizlik görülmesi zevk veren anne ve bebek arasında mutlu bir alış veriş olarak nitelenebilir. Temizlik gereçleri sabundan yıkanılacak yere kadar bebeğe uygun olması gereken bir ortamda yapılması lazımdır.Bebek giysileri ve havlusu özel olmalıdır, hatta burada kullanılacak suyun sıcaklık derecesinin bebek için önemi vardır.
Bebek giysilerinin seçimi de önemlidir. Bebeğin genel hava şartlarına göre üşütmesine engel olmak kaydıyla havalandırılması bebek için önemlidir. Bebeklerde uyku büyümenin en temel motiflerinden biridir. Uygun bir ortamda uyumaları sağlamak görevi anne ve baba tarafından sağlanmalıdır. Bebeğin yatırılması ve yatış şeklinin belirlenmesi de gözden kaçmaması gereken bir ayrıntıdır.Bebek olan evlerde acil sağlık yardımları yada durumları belirleme materyallerinin bulunması zorunludur. Bunlar pamuk. Aşılar ve yaralar için gazlı bez, antibiyotik içerikli merhemler, küçük pansumanları yerinde tutmak için plasterler, damlalık, bir adet tırnak törpüsü ve en önemlisi olan termometre dir.

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Diğer Yazılarımız

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ