Bebeğinizin mutluluğu için yapılabilecekler ~ BilgiBebek <!--Can't find substitution for tag [bilgibebek.blogspot.com.tr.anasayfa]-->

8 Kasım 2014 Cumartesi

Anne ve babalara, ‘Çocuğunuzla ilgili en büyük beklentiniz nedir?’ diye sorulduğunda, ilk sırada sağlıklı ve mutlu olması gelir. Bu tanım kişiden kişiye göre değişse de hayattan keyif alan, pozitif düşünen, insan ilişkilerinde başarılı olan, iniş-çıkışlarda yıkılmayan çocuklar yetiştirmek, tüm ebeveynlerin ortak dileğidir. Ancak mutlu çocuklar büyütmek sanıldığı kadar kolay değil. Zira hem manevi hem de maddi faktörler çocukların gelişiminde önemli rol oynuyor. “Mutlu Çocukların” formülü rahat ve mutlu bir hamilelikten, ergenlik dönemine kadar uzanıyor. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal Başa, kişilere iyimser düşünme becerisi küçük yaşlardan itibaren öğretildiği taktirde ileride karşılaşılabilinecek depresyon, kaygı bozukluğu, intihar eğilimi gibi ruhsal sıkıntıların önlenebileceğini belirtiyor.

Tatlı Bebek
Bebeğinizin Mutluluğu İçin...


Başa, “Çocuğun mutlu olması, hayatını Polyannacılık oynayarak geçirmesi anlamına gelmemelidir. Yaşamdan zevk alan, kendini oyalayabilen, çevresindeki olaylara ve canlılara duyarlı, arkadaşları ile iyi bir iletişime sahip, empati kurabilen, duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde ifade eden, karamsar düşüncelere alternatifler üretip olayları doğru yorumlayan çocuklara mutlu tanımı yapabiliriz. Bunların yanı sıra, mutlu çocukların başarısızlıkları genellemeyip sadece o duruma özel bir hale soktukları için tekrar denemeye motivasyonları vardır. Bu durum, hem sosyal hem de akademik hayatlarında başarılı olmalarını sağlar. Bu sayede yeteneklerini yaşamlarına yansıtıp aktif bir şekilde kullanabilmektedirler” diyor.

 Karamsar düşünceleri içselleştirmiş çocukların, hayattan aldıkları tatmini giderek azalttıklarını anlatan Başa, “Örneğin, çocuk bir sınavdan düşük bir not aldığında o dersi hiç anlamadığını, aptal veya beceriksiz olduğunu, yüksek bir not aldığında ise öğretmenin o günlük kolay sorduğunu düşünebilir. Okula karşı isteksizliği, başaramayacağına dair inancından kaynaklanmaktadır. Bu tip çocuklar ilerleyen süreçlerde, zorbaca hareketlere başvurabilir ya da tam tersi pasifize olabilir. Arkadaşlık ilişkilerinde sıkıntı yaşayabilir. Böylece kendi yarattığı mutsuzluk ile beslenip, hayatın değişik yönlerinde zevk alma sıkıntısı yaşayabilir” diyor.

Sosyal Paylaşım Sayfaları

sosyal sitesosyal sitesosyal site

Taze Yayınlar

Takipçilerim

Popüler Yazılarımız

Sayfa Görüntüleme Sayısı


Bumerang - Yazarkafe

Bumerang - Yazarkafe

Diğer Yazılarımız

Bloğumuza Birde Burdan Bakın ツ